מה לא נכתב על הרחקת יונים וציפורים טורדניות?
- רפאל קרמונה
- Mar 17, 2021
- 4 min read
Updated: Apr 5, 2021
נראה שכל תיאור אפשרי של הרעש, הלשלשת, הנוצות, הקינים, הכינים ועוד ועד.... כבר תוארו בפרוטרוט באינספור מקומות.
אין ספק שיונים ושאר ציפורים טורדניות, פוגעות לעיתים באיכות חיינו, וכאשר הפגיעה קיימת, היא מתסכלת מאין כמותה. מאידך, אין ספק שמדובר ביצורים חיים, אשר גם להם הזכות להתקיים.
מה הפתרון ? הפרדה, או במקרה שלנו – הרחקה.

מולטיקס פתרונות הוקמה במטרה ליצור או אולי נכון יותר להגיד – לשים תמרור עצור ליונים ולשאר הציפורים הטורדניות, על מנת לאפשר איכות חיים נוחה לאלו שסבלו מ"האורחים הלא קרואים" הללו.
אבני היסוד עליה מושתתת מולטיקס הם:
- אפקטיביות – מתן פתרונות אפקטיביים, כאלו שאכן "עושים את העבודה"
- דיוק – ניתן למגן בית מכל כיוון אפשרי, בשלל אפשרויות מיגון ובעלות ניכרת. אך לרוב צפיה, בדיקה והתאמת פתרון מיטבי, יתנו מענה מדויק ונכון יותר לבעיה, תוך התחשבות בשיקול הכלכלי.
- שירותיות – במולטיקס אנחנו רואים את פעילותנו כמשימת ליווי מתמשכת, עד שהלקוח מרגיש שבע רצון מהתוצאה. מיותר לציין שעל כל שאלה או בעיה נתייצב לתת את המענה.
סוגי פתרונות להרחקת יונים:
כאשר שוחחתי עם ידיד ערן על נושא הרחקת היונים והפתרונות הקיימים, סיפר לי ערן על מקרה שהיה לקרוב המשפחה שלו, לפני כ 30 שנים. אותו קרוב גר באיזור מוכה יונים בשרון, והיה מומחה להדברות חקלאיות. כאשר נמאס לו מהמטרד הבלתי פוסק, פיזר גרעיני תירס מרוססים בחומר הדברה בגג הבנין בו גר והדבר הפסיק את המטרד מיידית....
כמובן שזהו מעשה שלא ייעשה, מעבר לעבירה על החוק והפגיעה בבעלי חיים, הרי שאותן יונים שהורעלו יכולות בנקל ליצור הרעלות משנה לאוכלוסיות בעלי חיים רבות ואף לבני אדם.
אז בכל זאת.... מה אפשר לעשות. ובכן, אנחנו מדברים על הרחקת יונים וציפורים טורדניות, ולא על הדברתן. כלומר, אין לנו עניין בפגיעה בהן, אנחנו רק רוצים שהם יתרחקו מבתינו ולא יפגעו באירות החיים שלנו. כמו גם לנו, ליונים וציפורים טורדניות יש העדפות באשר למקום בו הן רוצות לבלות את זמנן. העדפות אלו הן תולדה של הצרכים הבסיסיים ביותר שלהן כגון – אוכל, רביה, התגוננות מאויבים ועוד. מכיוון שמדובר ביצורים חיים הנמצאים בסביבה דינאמית, אין אפשרות להצביע באופן חד משמעי על העדפות השהייה של היונים במקום זה או אחר. ישנם מקומות בהם היינו מצפים למצוא יונים ואין להן כמעט זכר ומאידך, מקומות אחרים בהם לא נראה שיהיה להן נח לשהות בו, אך בפועל הן אינן מוכנות לזוז מהמקום.
לכן, השלב הראשון הוא עבודת בלשות - איתור המקומות המועדפים בהם קיימת הבעיה וניטור ההתנהגות של הפולשים – קינון, אוכל, מחבוא וכו'. לאחר שסימנו את המקומות המועדים לפורענות, יש לטפל בהם על מנת ליצור מצב בו לא נח, או אף לא אפשרי ליונים או לציפורים הטורדניות האחרות לשהות בו.
אפשר לחלק את הפתרונות לכמה קטגוריות:
יצירת מחסום פיזי –
חסימת האזור הבעייתי היא אפקטיבית מאד, במידה ונעשית בצורה מקצועית ושאינה מאפשרת חדירה למקום. אחד הפתרונות המקובלים הוא רשת ציפורים. זוהי רשת עשויה מחומר פלאסטי, אשר החורים שבה אינם מאפשרים לציפורים להיכנס דרכה. בנוסף קיימים עוד פתרונות ייעודיים לאזורים השונים כגון SPS – SOLAR PANEL SPIKES, מחסומי נירוסטה לחסימת חללים קטנים עד בינוניים מתחת לפאנלים סולאריים. לשיטתנו ניתן לאמר כי כל סוג חומר, ו/או פתרון שיצור מחסום הוא קביל, כל עוד הוא יוצר חסימה נאותה ואינו יוצר מגבלה בשימוש בשטח שנחסם. יתירה מכך, קיימים מקומות רבים בהם חסימה פיזית היא הפתרון היחיד להשגת הרחקה אפקטיבית בעלות שפויה.
עיקר החסרון של החסימות הפיזיות הינו האסטתיקה. כפועל יוצא מהחסימה, מתווסף למבנה המקורי עוד נדבך. לעיתים מדובר בתוספת שולית, זניחה, או אפילו בלתי נראית, אך לעיתים מדובר בתוספת לא נעימה לעין ואף מעניקה תחושת סגר, אשר פוגעת בסופו של דבר בהנאת הדייר מביתו וכפועל יוצא באיכות החיים שלו.
מוצרים מרחיקים פיזיים
הכוונה הינה למוצרים אשר תכליתם הרחקת היונים והציפורים הטורדניות מנקודות ספציפיות עליהן יושמו המוצרים. בין היתר ניתן למנות את פתרון הדוקרנים ואת פתרון החומרים הכימיים. פתרון הדוקרנים הינו מהפופולריים ביותר בתחום, בעיקר בשל מחירו הנמוך באופן יחסי, אך יש לאמר כי בפועל המדובר הוא באחד מהפתרונות היקרים ביותר בשל חוסר האפקטיביות שלו. זאת מעבר למראהו הלא נעים.
באשר לחומרים הכימיים, הם מגיעים בצורות של ריסוס, ג'ל ועוד. מעבר לקושי והסיכון הכרוכים בהגעה למקום הבעיה על מנת ליישם את החומרים, הרי שיישום החומרים (שאינם נמנים בדיוק עם אבות המזון...), אינו תמיד אפקטיבי ויש לו אורך חיים מוגבל שפג עם התפרקות החומר בשל תנאי מזג האוויר.
מוצרים מרחיקים חשמליים - אלקטרוניים
עם התפתחות הטכנולוגיה התפתחו גם שיטות שונות להרחקת הציפורים הטורדניות על ידי שימוש באמצעים חשמליים ואלקטרונים.
סונאר - זה ידוע, שעל מנת להלחם בפלישת עטלפים ניתן להשתמש בסונר בעל תדרים גבוהים 17,000-22,000 KHZ, אשר משבש ומרתיע את מערכת הניווט של העטלפים וגורם להם להתרחק. אותם אמצעים ניתן למצוא גם עבור עכברים, עכברושים, חולדות, חתולים,כלבים ועוד. כמובן שגם ליונים וציפורים טורדניות, אך למיטב ידיעתנו והיכרותנו את הנושא, אין אף עדות לכך שהמכשור הזה סייע באף מקרה של פלישת יונים וציפורים טורדניות
לייזר ירוק – פתרון הנפוץ מאד באירופה כולל מכשיר לייזר אשר יורה קרניים לכל כיוון בתחום בו הוגדרה פעילותו. הלייזר נפוץ בעיקר במחסנים גדולים ואתרי אחסון ושינוע של סחורות חקלאיות. פגיעת קרן לייזר אקראית בקרנית אנושית, עשויה לגרום לכוויה בקרנית ואף לעוורון, לפיכך ובהתאם לתקנות, לא אושר השימוש בלייזר בארץ.
פסי דריכה חשמליים – זהו אחד מהפתרונות הפשוטים, האמינים והאפקטיביים בקטגוריה זו. על גבי רצועת חומר פלסטי (בד"כ PVC), מוטבעים שני מוליכים מתכתיים. מוליכים אלו מחוברים לרכזת/ספק-כח חשמלי אשר משגר פולסים חשמליים, מדי כמה שניות. כאשר הציפור עמודת במקום בו מותקן פס הדריכה, היא תסגור את המעגל ועל כן תחווה זרם חשמלי קצר, אשר לא יפגע בה, אך יאלץ אותה לעזוב את המקום באופן מיידי. בשל העובדה שהמערכת עובדת על בסיס של פולסים חשמליים היא לא יכולה לגרום לקצר בעת שקיימת בעיה כלשהיא הגורמת לסגירת המעגל באופן רציף. בנוסף, צריכת החשמל המזערית של המערכת, יחד עם העובדה שהמדובר בחלקים סטאטיים, יוצרים מענה אמין וזול לתחזוק.
תרופות סבתא
כאן ניתן למצוא "מכל טוב הארץ"....החל בדיסקים על גבי חוטים, ניירות אלומיניום, בקבוקי מים ועוד, וכלה בפסלי עורבים וינשופים אשר בדרך כלל מכוסים בעצמם בלשלשת ונוצות.
פתרונות אלו פשוט לא עושים את העבודה. היונים ושאר הציפורים לומדים את הסביבה, מסתגלים אליה ולאחר רתיעה ראשונית, פשוט מתעלמים מהפיסול הסביבתי שהוצב במקום.
אגב, נתקלתי פעם אחת במצב בו אדם טען בתוקף שפסל העורב שלו אפקטיבי ומרחיק את היונים. כששאלתי אותו הכיצד ? סיפר שהוא נוהג להזיז את העורב ממקומו פעמיים ביום. נשאלת רק השאלה – האם זהו פתרון ?האם איכות חיים צריכה להיות מושגת על ידי הזזת פסלי עורב, או שמא מדובר בהשתעבדות....
Comentarios